2009. november 26., csütörtök
Egyszer volt egy ilyen kérdés valakitől, hogy mit is jelent a ceruzáknál az, hogy „H” meg „B”, meg a számok. Gondoltam ezt most leírom itt a blogon, hátha még vannak, akiknek ez érdekes lehet.

A ceruzákat keménységüktől függően 10H-tól 8B-ig (Koh-I-Noor -féle skála) osztályozzák. A „H” jelentése hard angolul, vagyis kemény, a „B” az a black, azaz fekete, az „F” pedig a fine, ami középen helyezkedik el a keménységi skálán.

A skála két széle a 10H és a 8B, ahol a 10H a legkeményebb, a 8B pedig a legpuhábbat jelöli. Betűk szerint a skála: H, F, HB és B, a keménytől a puháig haladva.

A „H”-s ceruzák a legkeményebbek, azok vázlatkészítésre a legalkalmasabbak, a „HB” valamivel puhább, de szintén vázlatkészítésre a legjobb. A „B”-s ceruzák a legpuhábbak, azok alkalmasak az árnyékolásra.

A jobb agyféltekés online tanfolyamnál én a „B”-s ceruzákat használom. A tanfolyam anyagához, valamint a realisztikus rajzok elkészítéséhez ezek megfelelőek.

Természetesen később lehet minden félével kísérletezni. Más ceruza fajtákkal és keménységekkel. Ezt már mindenki magának tudja eldönteni, hogy miután elsajátította az alapkészségeket, utána mivel és hogyan szeretné tovább finomítani a meglévő tudását. Online Jobb Agyféltekés rajztanfolyam, ha szeretnél megtanulni rajzolni az alapoktól, könnyen és gyorsan, de a saját tempódban, akkor kattints ide.

Ha egyedi ajándékkal szeretnél meglepni valakit: grafitrajz

0 megjegyzés:

Elérhetőség

Rajz rendelés, portrérajzolás, valamint az Online rajztanfolyamról érdeklődés: contact@rajzhobby.hu

Iratkozz fel Feedre

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam
Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Keresés ebben a blogban

Hobby rajz's Fan Box

Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam

Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam

Itt tudsz feliratkozni hírlevélre

Add meg az e-mail címed:

Delivered by FeedBurner

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.