2009. október 29., csütörtök

Most egy olyan gyakorlatot írok le, ami ahhoz ad segítséget, hogy bekapcsoljuk a kreatív-vizuális módunkat, vagyis a jobb agyféltekét. Ez a feladat azért kifejezetten jó, mert szó szerint érzékelni fogod, ahogy a két agyfélteke konfliktusba kerül a feladat megoldása közben.

Ami fontos az az, hogy ne olvasd el előre az összes lépést, hanem menj sorjában és csak akkor lépj tovább, ha az adott pontban leírt dolgot már megcsináltad az utasítások szerint!!!!!!!!!!!!

Ez azért lényeges, mert így biztosan érzékelni fogod a már említett konfliktust, hiszen nem tudod még a megfejtést. ;-)

Ami kell: papírok (jó a nyomtató papír), ceruza (mindegy milyen, esetleg 5 vagy 3B), radír

A következő linken találhatod meg a referencia képeket ehhez a rajzhoz. Az első képen lesz az, ahogy majd ki fog nézni a megrajzolt képed. Ez egy optikai csalódás kép, vagyis lehet két egymással szembe néző arc, illetve váza.

A másik kettő kép az, amit nyomtass ki és azoknak a másik oldalát kell majd megrajzolnod.

Teljes rajz

Ha bal kezes vagy, akkor ide kattints

Ha jobb kezes vagy, akkor pedig ezt töltsd le és nyomtasd ki

1., Tedd le magad elé a kinyomtatott referencia képet. ( a bal ill. a jobb kezeseknek megfelelőt!!!)

2., Erősítsd meg a ceruzáddal a már megrajzolt arcélt (ill. váza oldalt), és ahogy haladsz, nevezd el a részeket, mond ki magadban vagy hangosan (attól függ hol vagy :-) ), mint homlok, szemüreg, orr, felső ajak, stb... Ezt meg is ismételheted, hogy jobban beléd ivódjanak az egyes részek a rajzon.

3., Most kezd el a másik oldalon (bal kezeseknél a bal oldalt, és jobb kezeseknél fordítva) rajzolni a szimetrikus tükörképét annak, amit a másik oldalt látsz, míg a végére megkapod a vázát. Közben mond magadban az egyes részek neveit. Ahogy haladsz és mondjuk az orrhoz érsz (legtöbbször az orr aljánál, ajak kezdeténél) lesz benned egy kis zavar és feszültség. Figyeld meg tudatosan, amit ekkor érzel és hogy mi történik valamint azt hogy hogyan oldottad meg végül a problémát.

A magyarázat (ill. a megfejtés;-) ): Szigorúan csak a fentiek elvégzése után olvasd el!!!!!!!!

Ennek a feladatnak pontosan az a célja, hogy zavart keltsen, hogy megfigyeld a reakciódat, és az hogyan oldod meg végül a feladatot. Sokan konfliktusba kerülnek saját magukkal, mikor elérnek egy-egy ponthoz és hirtelen nem is tudják hogy merre mozdítsák a ceruzájukat.

A zavar attól keletkezik, hogy nevén kell nevezd az egyes részeket (orr, száj, stb.), amelyhez a verbális bal agyféltekét kell használnod. És egy olyan rajzot kellett befejezned, amit vizuális jobb agyféltekével lehet megoldani. Ez az agyfélteke, ez a mód nem tud szavakban gondolkozni csak ívekben, szögekben, méretekben és formákban.

Tehát jól megfigyelted magad? Hogy oldottad meg végül azt, hogy mégis egy szimmetrikus váza legyen a végeredmény? Hogyan léptél tovább, amikor összezavarodtál?

Ez történhetett úgy, hogy nem gondoltál többet az egyes részek nevére és csak a formákat és szögeket figyelted meg. Vagy többet nem arcnak tekintetted, hanem a váza másik oldalának. Vagy emlékezetből rajzoltál, stb....

Remélem segítettem kicsit közelebb kerülni annak megértéséhez a feladat által, hogy mi is az a „J-mód”. :-)

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam, ha szeretnél megtanulni rajzolni az alapoktól, könnyen és gyorsan, de a saját tempódban, akkor kattints ide.

Ha szeretnél meglepni valakit egy szép grafitrajzzal, akkor ide kattints.

0 megjegyzés:

Elérhetőség

Rajz rendelés, portrérajzolás, valamint az Online rajztanfolyamról érdeklődés: contact@rajzhobby.hu

Iratkozz fel Feedre

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam
Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Keresés ebben a blogban

Hobby rajz's Fan Box

Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam

Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam

Itt tudsz feliratkozni hírlevélre

Add meg az e-mail címed:

Delivered by FeedBurner

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.